Европейските санкции "изпиха" любимото вино на Путин

Президентът на Русия дал руско гражданство на енолог

19.05.2023 | 10:23 Редактор: Петя Кръстева
Европейските санкции

Близо до Геленджик се намира внушителният "дворец" на Путин, станал известен на света от филма на Алексей Навални. Това е и мястото, където от десетилетие насам се откриват една след друга елитни винарски изби, хоби на мултимилионери и милиардери от близкото обкръжение на Кремъл.

"От всички неща, които видях там, ме интересуваше само едно - винопроизводството", признава Владимир Путин през януари 2021 г. по време на "телеконференция" със студенти.

Посадъчният материал, бъчвите и оборудването за производството на вината Titov са закупени от най-добрите доставчици в Италия, а дизайнерските бутилки на SAVERGLASS са внесени от Франция. Само най-доброто от най-доброто за винарната, която, както признава синът на собственика ѝ в едно интервю, е в избрания списък от доставчици на вино за Кремъл.

Друго вино от тази област, на което медиите дори успяха да дадат негласния статут на "виното на Путин", е "Усадьба Дивноморское". Това вино през последните години се превърна във важна част от менюто на приемите на най-високо ниво. Както се потвърждава от снимки на менюто, появили се в медиите, Путин черпи с него държавните гости - от Александър Лукашенко до Си Дзинпин.

За производството на "Дивноморское", както и на други вина от региона, влиятелните богати собственици на винарни не пестят пари. Както показва анализът на митническите данни, винарните работят само с най-доброто от Европа. Тук се използват не само италиански инсталации и оборудване, но и специалисти: процесът се ръководи от италианския енолог Матео Колети. През 2021 г. Владимир Путин даде с указ руско гражданство на Колети. Италианският специалист продължава да работи в елитната винарна - въпреки санкциите. Войната обаче създава главоболия на придворния енолог.

На първо време идват проблемите с опаковката. Руското елитно вино на приемите в Кремъл се сервира в индивидуални дизайнерски бутилки, внесени от Италия под марката "Vetri Speciali". На запитване на DW италианската компания отговори, че вече не си сътрудничи с винопроизводителите на Путин след началото на руската инвазия в Украйна.

Бутилките обаче не са най-големият проблем на лозарите на Кремъл. Миналото лято влезе в сила още един пакет от санкции на ЕС, с който беше забранен вносът на класически дъбов корк. Преди началото на войната любимата винарна на Путин се хвалeше в профилите си в социалните мрежи, че тяхното вино се затваря само с "най-добрия корк от водещи доставчици". Всички тези доставчици обаче са на територията на Европейския съюз.

За производителите на вина, които се стремят към категорията "премиум", естественият корк е от ключова важност, обяснява Утц Графман, издател на известния германски винен лексикон Wein.Plus. "Това е традиция. Технически е възможно коркът да бъде заменен със синтетичен корк или с тапа. Но производителите често се колебаят дали да го направят от страх, че виното им ще се асоциира с евтино", отбелязва специалистът.

Освен това, естественият корк е незаменим, подчертава Графман, ако виното продължава да отлежава в бутилката след отлежаването в бъчва. В крайна сметка висококачествената естествена тапа осигурява ограничен, но равномерен приток на кислород в бутилката.

За да е сигурно, че Владимир Путин и другите ценители на елитното руско вино няма да получат бутилка вино с лош вкус от некачествен корк, неговите доверени винопроизводители са принудени да маневрират. Така основните винарни започват да внасят португалски корк от компанията "Amorim" индиректно през Турция.

От своя страна, португалската компания за производство на корк "Amorim" уверява, че не знае нищо за доставки за Русия през Турция. "Уведомихме бившите си клиенти в Русия, че не желаем да им доставяме повече нашите продукти след руската инвазия в Украйна", подчертава португалската компания. В отговор на уточняващи въпроси относно контрола на веригата за доставки говорителят на фирмата увери, че предвид информацията за доставки през Турция компанията "обмисля допълнителни мерки за надлежна проверка на контрагентите, за да намали риска от доставки за компании, използвани за заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Русия".

Ако санкциите на ЕС бъдат нарушени, доставчиците могат да бъдат глобени с до 10 000 евро. Миналата година Европейската комисия внесе предложение в ЕС за увеличаване на минималната глоба до 5% от годишния оборот на съответната фирма и за обявяване на заобикалянето на санкциите за престъпление.

Снимка: БГНЕС