САЩ разрешиха на Европа да изпраща изтребители F-16 на Украйна

Очаква се въпросът да бъде предмет на дебат на следващата среща на върха на НАТО

19.05.2023 | 07:45 Редактор: Юлиан Христов
САЩ разрешиха на Европа да изпраща изтребители F-16 на Украйна

Администрацията на президента Джо Байдън е сигнализирала на европейските съюзници през последните седмици, че САЩ ще им позволят да изнасят изтребители F-16 в Украйна, съобщават запознати източници пред CNN.  

Информацията идва на фона, когато Белият дом е изправен пред нарастващ натиск от страна на членове на Конгреса и съюзници да помогне на Украйна да се снабди със самолетите на фона на засилващите се руски въздушни атаки. 

Служителите на администрацията обаче не са запознати с никакви официални искания от страна на съюзници за износ на F-16, а служителите на Държавния департамент, които обикновено биха имали задачата да оформят документите, за да одобрят такива трансфери на трети страни, не са били уведомени да се заемат с работа, казват още официалните лица 

Няколко европейски държави разполагат с произведени в САЩ реактивни самолети, включително Нидерландия, която вече изрази желание да изнесе някои от тях в Украйна. Но Съединените щати ще трябва да одобрят това прехвърляне на трета страна поради чувствителната американска технология на самолетите. 

Докато САЩ остават непреклонни в нежеланието си да изпратят свои собствени F-16 в Киев, американски служители разкриват пред CNN, че администрацията вече е склонна да одобри износа на самолетите за Украйна, ако съюзниците решат да направят това. 

Висши украински служители ескалираха публичната си лобистка кампания за произведените в САЩ F-16 през последните месеци, твърдейки, че се нуждаят от тях спешно, за да се защитят срещу руски ракетни и безпилотни атаки, уточнява "Фокус". 

Очаква се въпросът да бъде предмет на дебат на следващата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, през юли, заявиха официални лица.

Снимка: Bloomberg.com