Министър Стоянов: Войната в Украйна подкопава европейската глобална сигурност

Последиците от конфликта отекват на Балканите, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

18.05.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

София е домакин на 16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от балканските държави. Разглежда се военното сътрудничество и повишената оперативна съвместимост между въоръжените сили на страните от региона.

Във фокуса на конференцията попадат регионалната военна свързаност и мобилност, както и партньорството на Балканите в търсене на иновативни пътища за интегриране и взаимодействие.

"Нашата загриженост е провокирана от необоснованата военна агресия срещу Украйна. Тя нарушава международното право и подкопава европейската глобална сигурност. Тази тотално променена геополитическа ситуация се нуждае от нов подход за гарантиране на своята сигурност и стабилност, основан на засилен диалог, сътрудничество и всеобхватна свързаност. Свидетели сме на променена обстановка по сигурността", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Силно сме обезпокоени от войната в Украйна, чиито последици отекват на Балканите и на целия европейски континент. Това е предизвикателство, което поставя под заплаха мира и стабилността в Европа", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)