Работете повече! В Русия налагат 6-дневна работна седмица, компенсират санкциите

По-голяма е тежестта върху икономическия сектор, съобщи в. "Известия"

22.05.2023 | 14:27 Редактор: Вяра Димова
Работете повече! В Русия налагат 6-дневна работна седмица, компенсират санкциите

В Русия бе предложено да се въведе шестдневна работна седмица, съобщи близкият до Кремъл в. "Известия". Това е наложително заради западните санкции, се посочва в обръщение на Асоциацията на предприемачите за развитие на бизнес патриотизма "Аванти" към ръководителя на Министерството на труда Антон Котяков.

Авторите му пишат, че преди да бъде наложена първата вълна от санкции през 2014 г., "руската икономика постоянно показваше устойчив растеж и беше сред петте най-големи икономики в света. Сега броят на ограничителните мерки е нараснал значително, което е увеличило тежестта върху икономическия сектор.

"Благодарение на ясните действия на правителството и Централната банка руската икономика и национална валута не само устояха на удара, но и демонстрираха устойчивост на стрес. Въпреки това нашата финансова и икономическа система все още се нуждае от допълнителни инвестиции", се казва в изявлението, цитирано от dnes.bg.

Увеличаването на работната седмица ще спомогне, според авторите, руската икономика да стане по-силна пред днешните предизвикателства и да постигне целите, набелязани от Путин за 2023 г. Сред тях са да се постигне технологичен и промишлен пробив, да се укрепи икономическият суверенитет и да се намали зависимостта от чуждестранни институции.

Асоциацията припомня, че по време на Великата отечествена война (Втората световна война) руснаците са работили шест или дори седем дни в седмицата. Впоследствие, след войната, работният ден постепенно е намален на седем часа при шестдневна работна седмица, а след това през 1967 г. е въведена петдневна работна седмица с осемчасов работен ден.

Снимка: БГНЕС