Зеленски: С мрежа от държави и фирми Русия заобикаля санкциите

Трябва да пресечем тези пътища заедно с нашите партньори, подчерта президентът на Украйна

05.06.2023 | 07:34 Редактор: Тодор Петров
Зеленски: С мрежа от държави и фирми Русия заобикаля санкциите

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия използва мрежа от държави и фирми, за да заобикаля международните санкции.

"Това са различни страни, различни компании, без които Русия не би могла да произвежда оръжията на своя терор, включително ракети. Наблюдаваме всяка траектория за заобикаляне на санкциите, всяка страна, чиято територия, юрисдикция или граждани са използвани за продължаване на терора. Трябва да пресечем тези пътища заедно с нашите партньори, за да гарантираме, че руските оръжия няма да съдържат продукти от свободния свят", каза той.

През април високопоставен помощник на Зеленски съобщи, че украинските военни откриват все повече компоненти от Китай в руските оръжия, използвани в Украйна. Китай отрича да изпраща военно оборудване на Русия.

Украинският президент посочи още, че по официални данни 485 украински деца са били убити във войната на Русия срещу неговата страна. По думите му реалният брой на загиналите деца е по-голям, но е невъзможно да се определи, тъй като някои райони са под руска окупация, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС