Украйна иска подкрепа от Латинска Америка. Зеленски: Да се противопоставят на войната

"Имаме формула за мир и Педро ни подкрепи много", каза украинският президент

01.07.2023 | 07:28 Редактор: Вяра Димова
Украйна иска подкрепа от Латинска Америка. Зеленски: Да се противопоставят на войната

Украйна се надява да използва испанското ротационно председателство на Съвета на ЕС, за да се опита да "спечели влияние" в Латинска Америка, където няколко държави се противопоставят на усилията на Киев да си върне контрола върху окупираните от Русия територии, заяви президентът Володимир Зеленски пред испански медии, предаде Ройтерс.

В навечерието на посещението на испанския премиер Педро Санчес, който започва шестмесечната си ротационно председателство на Съвета на ЕС, Зеленски заяви, че няколко неуточнени държави са блокирали поканата, отправена му от Санчес, да участва на срещата на върха ЕС-Латинска Америка в Брюксел на 17-18 юли.

"Имаме формула за мир и Педро ни подкрепи много. Той води постоянен диалог с Латинска Америка и те се вслушват в него, това е факт. Но ще кажа откровено, че някои латиноамерикански страни блокират решението и тази покана", каза Зеленски в коментар от Киев, излъчен по испанската държавна телевизия Те Ве Е.

"Искам те не само да се присъединят към формулата за мир, но и да се противопоставят на войната", добави украинският президент.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва раздразни западните страни по-рано тази година, когато изказа предположението, че Западът е "насърчавал" войната, като е въоръжавал Украйна. В интервюто Зеленски поиска и конкретен план за присъединяване на страната му към НАТО.

Украйна работи със съюзниците си за изграждане на широка международна подкрепа за мирен план без териториални компромиси, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Високопоставени служители от Украйна, страните от Г-7, ЕС и държави като Бразилия, Индия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция се срещнаха в Дания, за да разговарят по концепцията и заявиха, че са постигнали известен напредък, но до всяка среща на върха за приемане на документа остават поне месеци.

Снимка: БГНЕС