Заради Пригожин: Зеленски нареди подсилване на северния военен сектор

Причината е, че в Беларус се намира ръководителят на "Вагнер"

30.06.2023 | 17:40 Редактор: Вяра Димова
Заради Пригожин: Зеленски нареди подсилване на северния военен сектор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е издал заповед за укрепване на северното (беларуското) направление, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва като причина за това факта, че в Беларус се намира ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

Зеленски каза, че е имал среща с представители на правителството и военното ръководство, на която е изслушал доклад на разузнаването и силите за сигурност за ситуацията в северната съседка на Украйна - Беларус.

"Заповедта е главнокомандващият Залужни и началникът на командване "Север" на украинската армия Наев, да предприемат комплекс от мерки за укрепване на северното направление", заяви Зеленски в съобщение в Telegram. В краткия си пост в канала той не споменава името на ръководителя на "Вагнер".

От вторник Евгений Пригожин е в изгнание в Беларус по силата на сделка с президента на страната Александър Лукашенко, като това сложи окончателен край на бунта на неговите наемници в Русия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Според информации в медиите ЧВК "Вагнер" може да открие своя нова база на беларуска територия в празен военен комплекс близо до град Осиповичи, на 90 километра от столицата Минск.

Снимка: БГНЕС