"Вагнер" продължава да набира служители и след бунта: Работим си, никой нищо не е казал

"Засега всичко е както преди, нищо не се е променило", каза жена в Саратов

30.06.2023 | 15:19 Редактор: Михаела Кирилова

Почти седмица след проваления бунт на "Вагнер" в Русия, наемническата компания все още набира служители, съобщава Би Би Си.

След обаждане в десетки центрове за набиране на персонал на информационната агенция беше заявено, че работата продължава, както обикновено. От Калининград на запад до Краснодар на юг никой не вярваше, че групировката се разпуска.

Точките за контакт на "Вагнер", колкото и да са многобройни, могат да бъдат намерени в бойни клубове и школи по бойни изкуства.

Вербовчиците, които вдигнаха телефона, подчертаха, че свежите попълнения подписват договори с "Вагнер", а не с руското министерство на отбраната.

"Няма нищо общо с Министерството на отбраната. Нищо не е спряло, продължаваме да набираме", категоричен е човек от спортния клуб "парта" във Волгоград, цитиран от БГНЕС.

Прехвърлянето на наемниците към Министерството на отбраната, което иска да поеме "Вагнер" и неговия шеф Евгений Пригожин под свой контрол, беше жизненоважен компонент на бунта от последната седмица.

Този опит за преврат е най-голямото предизвикателство за авторитета на президента Владимир Путин за повече от 20 години управление, а Кремъл се бори да предефинира отговора му като силен и решителен. Въпреки това бунтовниците бяха освободени, а Москва прати опозицията в затвора за години за това, че говори против войната срещу Украйна.

Дори на Пригожин беше позволено да остане на свобода, очевидно се премести в Беларус, въпреки че частният му самолет беше проследен да лети обратно към Русия във вторник вечерта. Неговата армия също не е разпусната.

"Работим. Ако нещо се беше променило, щяха да ни кажат. Но няма нищо", категорична беше жена, която подбира персонал в Краснодар, Южна Русия.

Заплатата на боец на Вагнер остава щедра - 2 534 евро на месец за шестмесечен договор.

Председателят на Комисията по отбрана в руския парламент каза, че Пригожин е бил предупреден, че крайният срок за включването на "Вагнер" към Министерството на отбраната не подлежи на обсъждане.

"Министерството на отбраната каза, че всички групи трябва да подпишат договори и всички те започнаха да правят това. Всички с изключение на г-н Пригожин", коментира Андрей Картаполов, отнасяйки се към бунта като към акт на държавна измяна.

"Той беше информиран, че "Вагнер" няма да участва в Специалната военна операция. Също така няма да получи финансиране или материални ресурси", каза той.

Путин, който години наред отричаше, че "Вагнер" е държавно субсидиран, потвърди, че групата е била 100% финансирана от руската държава.

Снимка: БГНЕС