Руските служби получили задача да ликвидират Пригожин: Ще отнеме време

Твърдението направи шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов

30.06.2023 | 12:00 Редактор: Юлиан Христов
Руските служби получили задача да ликвидират Пригожин: Ще отнеме време

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) е получила задачата да ликвидира основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин. Съответното твърдение бе направено от началника на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за изданието The War Zone.

"Знаем, че задачата да убият Пригожин е била поверена на ФСБ. Ще успеят ли в това? Времето ще покаже", коментира Буданов

В същото време той подчерта, че така или иначе всички потенциални опити за убийството на Пригожин няма да бъдат бързи.

"Ще им отнеме известно време, за да разработят подходящите подходи и да достигнат етапа, когато са готови за мащабна операция. Но бих искал да подчертая, че това е голям отворен въпрос. Ще успеят ли в това? Ще се осмелят ли да изпълни тази заповед?“, попита Буданов, цитиран от "Фокус".

На 24 юни основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заедно със своите наемници вдигнаха бунт в Русия. Той обвини руския министър на отбраната Сергей Шойгу в умишлена атака срещу "вагнеровците“ и обяви т. нар. "Марш на справедливостта“. Пригожин обяви, ще стигне до Москва и ще се "разправи“ не само със Шойгу, но и с началника на Генералния щаб на Руската федерация Валерий Герасимов.

Бунтът му обаче не трая дълго. До вечерта Пригожин, чиито наемници стигнаха до Ростов на Дон, Воронеж и Московска област, обърнаха колоната в обратна посока. След преговори с посредничеството на Александър Лукашенко бе обявено, че Пригожин приема изгнание в Беларус.

Снимка: БГНЕС