Без следа от най-високопоставените руски генерали - къде са Герасимов и Суровикин?

Текат разпити за евентуалната им роля в бунта, съобщават медии

29.06.2023 | 21:39 Редактор: Вяра Димова
Без следа от най-високопоставените руски генерали - къде са Герасимов и Суровикин?

Най-високопоставените руски генерали не присъстват в публичното пространство след неуспешния бунт на наемници, целящ сваляне на висшия команден състав, на фона на стремежа на президента Владимир Путин да затвърди властта си и непотвърдените данни за най-малко един арест.

Валерий Герасимов, най-високопоставеният руски генерал, не се е появявал публично или по държавната телевизия след прекратения бунт на "Вагнер" в събота, когато началникът на наемниците Евгений Пригожин поиска Герасимов да му бъде предаден. Той не е споменаван и прессъобщенията на министерството на отбраната от 9 юни насам.

67-годишният Герасимов е висшият руски военен, на когото е поверено командването на военните действия на Русия в Украйна и той отговаря за едно от трите "ядрени куфарчета" на Русия, казват някои западни военни анализатори.

Отсъстващ от полезрението е и генерал Сергей Суровикин, по прякор "генерал Армагедон", даден му от руската преса заради агресивната му тактика в сирийския конфликт, който е заместник-командващ на руските сили в Украйна.

В публикация на "Ню Йорк Таймс", базирана на информация от американското разузнаване, във вторник се казва, че той е бил предварително запознат с бунта и че руските власти проверяват дали е бил съпричастен към него, информира БТА.

В сряда Кремъл омаловажи информацията, като заяви, че има и ще има много спекулации и клюки.

Рускоезичната версия на "Mоскоу таймс" и военен блогър съобщиха за ареста на Суровикин, а някои други военни кореспонденти, които имат много последователи в социалните мрежи Русия, заявиха, че той и други висши офицери са били разпитвани за евентуалната им роля в бунта.

Ройтерс не можа да установи дали Суровикин е бил арестуван.

Снимка: БГНЕС