Най-малко 50 арестувани на прайда в Истанбул, един се жалва от удари по главата (+СНИМКИ)

"Не приемаме тази политика на омраза и отричане", се казва в изявлението на Istanbul LGBTI+ Pride Week

25.06.2023 | 21:25 Редактор: Елеонора Танева
Най-малко 50 арестувани на прайда в Истанбул, един се жалва от удари по главата (+СНИМКИ)

Полицията в Истанбул арестува най-малко 50 души, след като ЛГБТ общността проведе ежегодния Прайд. Правителството, ръководено от президента Тайип Ердоган и неговата ислямистка партия АК, засили позицията си по отношение на свободите на ЛГБТ+. В речта си след изборната си победа на втория тур на изборите миналия месец Ердоган обвини опозиционните партии, че са "про-ЛГБТ".

В неделя полицаи за борба с безредиците не допуснаха достъп до булевард "Истиклял" - традиционното място за провеждане на шествия, както и до централния площад "Таксим". Улиците наблизо бяха блокирани, а общественият транспорт в района беше спрян.

В неделния следобед стотици хора, носещи знамена на дъгата и транссексуалните, се събраха в парка Мистик в квартал Сисли, пише БГНЕС.

Те скандираха лозунги, докато организаторите четяха изявление по повод седмицата на гордостта. Голямо знаме на дъгата беше окачено на многоетажен паркинг наблизо. Групи от хора, носещи знамена на дъгата, преминаха по улиците на квартал "Сисли", преди организаторите да ги призоват да се разотидат.

Полицията е задържала повече от 50 души след шествието, съобщиха организаторите. Офисът на "Амнести Интернешънъл" в Турция съобщи, че поне един човек е получил наранявания по главата, докато е бил задържан от полицията.

Организаторите заявиха, че тяхната общност вече е била обект на посегателство от страна на Ердоган.

"Не приемаме тази политика на омраза и отричане", се казва в изявлението на Istanbul LGBTI+ Pride Week.

Хомосексуализмът не е престъпление в Турция, но враждебността към него е широко разпространена, а полицейските репресии срещу прайд шествията стават все по-жестоки през годините.

Снимки: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Татул
преди 9 месеца
Браво на Ердоган! Честно да си кажа имам познати ЛГБТ+ и каквото и да искам да си им спестя, по действията им за мен са си просто едни ***! Не че имам нещо против тях. Просто не стават. Сигнализирай за неуместен коментар