Появиха се тайни записи с Байдън - има ли корупция за милиони, свързана с Украйна

В САЩ вече се говори за афера с подкупи, наречена "Брайбгейт"

19.06.2023 | 16:24 Редактор: Вяра Димова
Появиха се тайни записи с Байдън - има ли корупция за милиони, свързана с Украйна

В САЩ вече се говори за "Брайбгейт" - аферата с подкупи, в която се твърди, че са замесени Джо Байдън и неговият син.

Както посочва АРД, през 2016 година като вицепрезидент Джо Байдън бил обвързал отпускането на помощи за Украйна с изискването да бъде уволнен главният прокурор Виктор Шокин, защото е корумпиран. Пикантното в случая е, че Шокин е водил разследвания и срещу украинската газова фирма "Бурисма", в чийто надзорен съвет е бил синът на Байдън Хънтър.

Всичко това не е ново - ново е твърдението на републиканския сенатор Чък Грасли, който заяви в парламента следното: "Чуждестранните граждани, за които се смята, че са подкупвали Джо Байдън и сина му, са направили тайно 17 записа на водените разговори". Визира се основателят на "Бурисма" Микола Злочевски, а източникът е информатор на ФБР под прикритие, обяснява АРД. "Той искал чрез записите да се подсигури, ако корупцията бъде разкрита".

Но какво съдържат тези мистериозни записи, ако съществуват наистина? По време на изслушване в Конгреса сенаторът Тед Круз поиска да разбере от заместник-шефа на ФБР Пол Абът дали федералната полиция разполага с тези записи. Отговорът: "Нямам право да говоря за текущи разследвания".

Депутатът републиканец Джеймс Комър от Кентъки, който води разследването от страна на Камарата на представителите, очевидно знае повече, изтъква АРД. "В два от записите се чува гласът на Байдън, в останалите - гласът на тогавашния мениджър на "Бурисма" Хънтър Байдън". Разговорите се въртят около условията за предоставяне на подкупи - излизало, че Джо Байдън и синът му са получили по пет милиона долара.

Доналд Тръмп, срещу когото са повдигнати обвинения за неправомерно изнасяне на секретни документи, не пропусна шанса си да отклони вниманието от собствените си прегрешения, посочва АРД. След преизбирането си, той щял да назначи истински специален следовател, който да се занимае с "най-корумпирания американски президент на всички времена" и неговата престъпна клика, каза Тръмп миналата седмица, пише DW.

Междувременно демократите защитават Байдън с думите, че навремето действията му за сваляне на главния прокурор на Украйна са били съгласувани с други държави, включително с ЕС. Но депутатът Джеймс Комър прогнозира, че тази защитна линия няма да издържи дълго. "На Байдън ще му става все по-трудно да обясни постъпките си. А в един момент и левите медии ще започнат да проучват откъде са парите му".

Предстои доказателствата за получени подкупи, възлизащи на милиони, и компрометиращите записи да бъдат разгледани от парламентарна комисия.

Снимка: БГНЕС