Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Журналист: Процесът срещу Тръмп може да увеличи подкрепата за него на изборите

"Въпреки обвиненията - Тръмп може да се кандидатира за президент отново", обясни Павел Хаджиев

15.06.2023 | 14:41 Редактор: Калина Донкова

Процесът срещу Доналд Тръмп е безпрецедентен. Това коментира в ефира на предаването "Директно" българският журналист в САЩ Павел Хаджиев.

Срещу Тръмп бяха повдигнати 37 обвинения заради откритите в имението му във Флорида секретни документи на ФБР, стигна се дори до това да бъде арестуван за кратко, след като се яви във федералния съд в Маями.

Със сигурност защитата на американския държавен глава (2016 - 2021 г.) ще поиска делото срещу него да бъде прекратено, въз основа на твърденията на самия Тръмп, че той е поискал документите, които съдържат данни за военната и атомна сила на САЩ и съюзниците им, да бъдат декласифицирани. Няма яснота обаче дали това се е случило или това са просто твърдения, обясни Хаджиев.

Според него обаче, противно на масовите очаквания, процесът срещу Тръмп би могъл всъщност да увеличи подкрепата за него.

"Привържениците на Доналд Тръмп са характерна група хора, която чака да се случи нещо такова, за да се покаже, за да обвини държавата в опит за саботаж срещу неговата кампания. Догодина има избори в САЩ, много силно се предполага, че Тръмп ще се изправи в реванш срещу Джо Байдън. Тези обвинения няма да повлияят на неговия опит да бъде преизбран като президент, той няма забрана за напускане на държавата, няма разпореждане за допълнителни мерки срещу него", обясни още журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Хаджиев подчерта и, че процесът срещу Тръмп по никакъв начин не го спира да се кандидатира отново за президент. 

"Това дело няма законов срок, в който да влезе в съда и да се гледа по същество. Това може да отнеме години, а в случай, че Доналд Тръмп бъде избран, делото ще падне. Министерството на правосъдието от години работи по разпоредби, според които единствено срещу изключително тежки обвинения може да бъде съден действащ държавен глава. Да не забравяме, че това може да стане само срещу разпоредба на главния прокурор, който самият Тръмп избира", посочи още той.

Вижте целия разговор във видеото.