САЩ предоставят на Украйна снаряди с обеднен уран?

ООН предупреждава за рискове за околната среда и причиняване на рак

13.06.2023 | 14:03 Редактор: Юлиан Христов
САЩ предоставят на Украйна снаряди с обеднен уран?

Администрацията на американския президент Джо Байдън вероятно ще предостави на Украйна снаряди с обеднен уран. Това става след седмици на вътрешни дебати за това как да бъдат оборудвани танковете "Abrams", които предоставят на Киев.

Високопоставен служител коментира пред The Wall Street Journal, че вероятно няма големи пречки за одобряването на доставките на боеприпасите. Пентагонът настоя танковете "Abrams", които САЩ предоставят на Украйна, да бъдат въоръжени със снаряди с обеднен уран, които се използват редовно от американската армия и са много ефективни срещу руските танкове. Изстреляни с висока скорост, снарядите са способни да пробият челната броня на руски танк от разстояние.

"Снарядът удря като товарен влак", казва Скот Бостън, анализатор на отбраната в Rand Corporation и бивш артилерийски офицер от армията. "Много е дълъг и много плътен. Така че удря с голямо количество кинетична енергия в конкретна точка от вражеската броня", обяснява още той.

Предложението е било обсъдено в Белия дом, където някои длъжностни лица са изразили загриженост, че съответното решение на Вашингтон в тази насока може да предизвика международна критика заради рисковете за здравето и околната среда, които може да произтичат от снарядите с обеднен уран, пише "Фокус".

Въпреки че обедненият уран е страничен продукт от процеса на обогатяване на уран, той не генерира ядрена реакция. Програмата на ООН за околната среда обяви в доклад миналата година, че "химическата токсичност“ на метала представлява най-голямата потенциална опасност и "може да причини дразнене на кожата, бъбречна недостатъчност и да увеличи рисковете от рак“.

Руският президент Владимир Путин все пак обвини Великобритания в разпространението на "оръжия с ядрен компонент“, твърдение, което предизвика оплаквания от страна на Лондон, че Москва разпространява дезинформация.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Обедненият уран също е РАДИОАКТИВЕН. Защо обаче украинската армия ще ползва такива оръжия на своя територия срещу собственото си население и за сметка на своите войници? Това обяснява много неща. Сигнализирай за неуместен коментар