Зеленски с остри критики за бомбоубежищата, трима загинаха на път за укритие в Киев

Резултатите от проверките са меко казано незадоволителни, заяви украинският президент

13.06.2023 | 11:27 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски с остри критики за бомбоубежищата, трима загинаха на път за укритие в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски изрази недоволството си от резултатите от проверката на всички бомбоубежища в страната, след като трима души загинаха, тъй като не са успели да се доберат до едно от укритията по време на руски въздушен удар срещу Киев. В редовното си видеообръщение Зеленски посочи, че е получил обобщени данни за "готовността и неподготвеността" на убежищата от министъра на вътрешните работи Игор Клименко, министъра на стратегическите отрасли на промишлеността  Олександър Камишин и вицепремиера Олександър Кубраков. 

"Резултатите са меко казано незадоволителни. До петък ще бъдат подготвени съответните проекторешения за осигуряването на подходяща защита за нашите хора във всички украински градове", каза Зеленски. 

Смъртните случаи от първи юни предизвикаха обществен отзвук и Зеленски обеща да даде остър отговор, който изглежда, че е насочен към кмета на Киев Виталий Кличко, коментира Ройтерс. 

Кличко призна, че носи известна отговорност, но посочи, че има и други виновни лица, особено съюзниците на президента, които са били назначени на ръководни общински постове, пише БТА.

На 4 юни Камишин заяви, че първоначалната проверка е установила, че почти половината от бомбоубежищата в Киев са затворени или негодни за използване.

Снимка: БГНЕС