Ефектът на войната: Приходите в руската хазна падат, растежът на икономиката е едва 0,8%

"Всеки, който е близо до зоната на военни действия, напуска или мисли за това", каза икономистът Евгени Гонтмахер

12.06.2023 | 22:27 Редактор: Юлиан Христов
Ефектът на войната: Приходите в руската хазна падат, растежът на икономиката е едва 0,8%

Нахлуването на руските сили в Украйна струва на Русия десетки милиарди долара, тъй като санкциите притискат икономиката ѝ и държавните приходи спадат. Сега, когато конфликтът преминава на руска територия, цената на войната вероятно ще нарасне още повече.

Щетите бледнеят в сравнение с огромните загуби на живот и икономическото опустошение, което Русия нанесе на Украйна. Все пак, избухването на пълномащабни военни действия в региони, граничещи с Украйна, може да намали и без това слабата прогноза за растеж на Русия до 0,8% през 2023 г., според оценки на Bloomberg Economics.

Белгородска област многократно е била обект на обстрел и е била изправена пред нахлувания от Украйна от бойци, които са участвали в продължителни битки с руските войски. Съобщава се за удари с дронове в градове, включително Курск, Краснодар и Воронеж, в допълнение към широкомащабната атака, насочена срещу Москва миналия месец.

"Всеки, който е близо до зоната на военни действия, напуска или мисли за това", каза Евгени Гонтмахер, икономист и бивш държавен служител.

"Това са дългосрочни ефекти – дори при благоприятен обрат на събитията е малко вероятно хората да се върнат бързо", допълва той.

Хиляди хора в Белгородска област са се преместили във временни убежища, за да избягат от нарастващото насилие или са били прехвърлени в други части на страната от местните власти. В град Шебекино, дом на известен производител на тестени изделия в Русия, служители обещаха финансова помощ на местни фабрики, които бяха принудени да спрат работа, тъй като служителите избягаха.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Тоя явно няма и на идея от руснаците и Русия. Гледайте западни блогъри живеещи в Русия какво пишат. Криза няма, да живота поскъпва, както във всяка една страна по света, но великия крах на руската икономика, бунтуващи се руснаци по улиците, преврат, разстрел....само болен западен мозък ги бълнува тези неща. Сигнализирай за неуместен коментар