Война на изтощение и глад! Судан е близо до хуманитарна катастрофа

Ресурсите в страната намаляват стремглаво, казват експерти

11.06.2023 | 14:43 Редактор: Вяра Димова
Война на изтощение и глад! Судан е близо до хуманитарна катастрофа

Судан e все по-близо до хуманитарна катастрофа и краят на кризата не се вижда. "Застрашени сме и от глад", казва Музан Алниил от изследователския център Estanad в Судан. Експертката твърди, че ресурсите в страната намаляват стремглаво, защото тази година конфликтът, започнал през април, е попречил на сеитбата.

Преди около осем седмици в Судан започнаха брутални сражения - между армията на страната, водена от генерал Абдел-Фатах ал-Бурхан, и паравоенната организация "Сили за бърза подкрепа" (СБП) на генерал Мохамед Хамдан Дагало, още познат като Хемети. Проблемът между двамата генерали възникна след предложението СБП да бъдат интегрирани в армията.

Непрестанните нападения удариха силно суданската икономика. Инфлацията в страната е изключително висока, финансовата система е в колапс, липсват питейна вода, храна, спряно е електроснабдяването, а недостигът на медикаменти и медици усложнява ситуацията още повече. Според местното здравно министерство около 800 души са загинали от началото на сраженията, а най-малко 6000 са пострадали. Очаква се тази бройка да се увеличи значително.

"Кварталът ни е призрачен", казва Йасир Зейдан, изследовател от Националния университет в Судан. Той успял да избяга от страната и в момента е в Саудитска Арабия. Разказва, че негов съсед, останал в Судан, му споделил, че паравоенната група на генерал Хемети мародерства в града. Разграбен е дори домът на въпросния човек. По думите на Зейдан войниците търсели пари или злато, както и ключове за автомобили, които да използват, за да пренасят оръжия, пише DW.

"В последните два месеца борбата за власт е станала жестока", казва Хагер Али от германския мозъчен тръст GIGA. "Сраженията в Хартум няма да се решат с военна сила. Категорична победа няма как да има", казва тя.

Подобен е прочитът и на Tеодор Мърфи, директор на африканската програма на Европейския съвет за външни работи. "Изходът от войната ще се определи от това коя страна ще привлече повече подкрепа", казва експертът.

Снимка: БГНЕС