Безизходица: Над милион ваксини против полиомиелит за деца са разграбени в Судан

Заболяването води до парализа и смърт

05.05.2023 | 20:20 Редактор: Вяра Димова
Безизходица: Над милион ваксини против полиомиелит за деца са разграбени в Судан

Повече от 1 милион ваксини против полиомиелит, предназначени за деца, са били унищожени в резултат на грабежи в Судан по време на нарастването на насилието от април насам, съобщи УНИЦЕФ пред агенция "Ройтерс".

Полиомиелитът, заболяване, което засяга предимно деца под 5 годишна възраст, може да доведе до парализа и смърт. Африка беше обявена за свободна от "див полиомиелит" през 2020 г., но от миналата година Малави, Мозамбик и Судан съобщават за привнесени случаи.

Хуманитарната криза в африканската държава се влошава от ден на ден на фона на интензивни престрелки между армията и така наречените Сили за бърза подкрепа. В столицата Хартум цели квартали са обезлюдени, две трети от болниците са затворени, малко са банките и магазините, които все още не са разграбени.

Без надежда за скорошно премиера, дипломатите от ООН и се опитват да договорят гаранции за хуманитарните конвои, след като хранителни стоки за 14 милиона долара бяха плячкосани от камиони на Световната програма по прехраната, информира БНР.

Върховният комисарят за бежанците призова Египет и останалите съседи на Судан да не затварят границите си и поде кампания за издръжката на хората, бягащи от войната. За 20 дни, откакто избухна конфликтът, броят на бежанците надхвърли 100 000, но от ООН очакват осем пъти повече през следващите месеци.