Русия отблъснала украинска атака край Запорожие, ВСУ настъпва устремено към Бахмут

И двете страни дадоха справки за загиналите противници

10.06.2023 | 14:42 Редактор: Петя Кръстева
Русия отблъснала украинска атака край Запорожие, ВСУ настъпва устремено към Бахмут

Руските войски са отблъснали атака на украинските войски в Запорожка област, съобщи Владимир Рогов, член на сформирания от Русия съвет на гражданско-военната администрация на Запорожие, съобщава РИА Новости.

"Почти цяла нощ южно от град Орехов продължиха ожесточени боеве. Настъплението на украинските войски е спряно. Атаката е отбита. Противникът отстъпи и понесе непропорционални загуби", е уточнил той.

Според него украинските войски не са постигнали  резултати по време на нощната атака.

Рогов е съобщил за опита на въоръжените сили на Украйна да започнат настъпление през нощта, настъплението на украинските войски е било предшествано от мощен обстрел от тежко оръжие. "Противникът първо извърши артилерийска подготовка, а след това започна прехвърлянето на бронетехника и жива сила към линията на съприкосновение за ново нападение".

По-рано руският президент Владимир Путин обяви началото на контранастъпление на въоръжените сили на Украйна. В същото време "поставените от Киев задачи не могат да бъдат постигнати в нито един от бойните райони", е заявил той.

Рогов е коментирал, че според него украинските войски се готвят за нови опити за настъпление в региона. Въоръжените сили на Украйна наскоро направиха шест опита за пробив на фронтовата линия в този район: четири атаки се провалиха в района на  Времевско и две - южно от град Орехов.

Ден по-рано министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу говори за опит на специално обучени резерви на въоръжените сили на Украйна да пробият руската отбрана в района на Запорожие.

През този ден Киев е загубил 945 войници, 33 танка, 28 бойни машини на пехотата, 38 бойни бронирани машини, три самоходни артилерийски установки КРАБ и други оръжия, съобщава руската медия.

От въоръжените сили на Украйна обаче твърдят, че са успели да напреднат до 1400 метра в различни части на бахмутското направление през деня. Това е заявил говорителят на украинските сили за отбрана на източното направление полковник Сергей Череватий, цитиран от Украинская правда.

"Общо за един ден имаше шест сблъсъка, по време на които нашите сили за отбрана унищожиха 138 окупатори, 236 бяха ранени, един е пленен", поясни той, предаде "Фокус".

Според Череватий руските сили изграждат защитата си и се опитват да контраатакуват позициите на въоръжените сили на Украйна, но не успяват. Говорителят е обявил, че разполага с информация за потенциала, командването и възможностите на руските войски.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
Тъпа мисирка
преди 10 месеца
"Устремено" - много сте гнусни в елементарната си пропаганда. Сигнализирай за неуместен коментар