Руска атака с дронове над Одеска област уби трима, ранени са 10 души

Според САЩ Иран помага на Русия да изгради фабрика за бойни дронове

10.06.2023 | 08:25 Редактор: Петя Кръстева
Руска атака с дронове над Одеска област уби трима, ранени са 10 души

Украйна съобщи за трима загинали и 10 ранени в Одеска област при руска атака с дронове. Продължава и евакуацията на населението от района на "Нова Каховка". Същевременно нивото на водата в  засегнатите части започва да спада. Украинските и руските власти съобщават за общо 13 жертви и още толкова издирвани, както и за над 8 000 изведени от региона.  

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще посети района, включително Запорожката АЕЦ. Мисията му е по молба на президента на Украйна. 

Володимир Зеленски благодари на всички, които помагат на страната и на участниците в спасителната операция. Зеленски приветства героизма на своята армия:

"Руските терористи трябва да отговарят за всичко, което са направили. Благодаря и на нашите войници, които участват в особено ожесточени боеве тези дни. Свидетели сме на вашия героизъм и сме благодарни за всяка минута от живота ви - живот, който всъщност е животът на Украйна“.

Междувременно Съединените щати обявиха нов пакет военна помощ за Киев за над 2 милиарда долара.

Тя включва системи за противовъздушна отбрана HAWK, ракети, безпилотни летателни апарати "Пума" и боеприпаси, съобщиха от Пентагона. Обявяването на пакета от 2 милиарда и 100 милиона долара съвпада със съобщения за начало на дългоочакваната контраофанзива за връщане на териториите, завзети от Русия, съобщи БНР.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Иран помага на Русия да изгради фабрика за бойни дронове и продължава доставките на безпилотните апарати, използвани от руското командване срещу украинските градове. По думите му фабриката в Сибир може да заработи от началото на идната година.

Снимка: БГНЕС