Кой взриви язовир "Нова Каховка"? Русия и Украйна отказват да си признаят

42 000 души са изложени на риск след наводненията 

07.06.2023 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Близо 42 000 души са изложени на риск след наводненията от разрушения язовир "Нова Каховка" в контролираните от Русия зони по поречието на река Днепър. 

Извънреден Съвет за сигурност на ООН обсъди ситуацията в южната част на Украйна след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" и последвалото наводнение. Украинските власти обвиниха руските сили, че умишлено са разрушили язовира. 

Руските власти пък обвиниха неотдавнашните украински военни удари в района. Постоянният представител на Руската Федерация в ООН - Василий Небензя, описа обвиненията срещу Русия като шизофренични.

"Умишленият саботаж, предприет от Киев срещу обект от критична инфраструктура, има изключително опасен характер и по своята същност може да се класифицира като военно престъпление или терористичен акт. Атаките срещу съоръжения, съдържащи опасни сили, са изрично забранени от международното хуманитарно право, а язовирите са изрично споменати в член 56 от първия допълнителен протокол към Женевската конвенция от 1977 г.", заяви той.

Постоянният представител на Украйна в ООН - Сергий Кислиця, посочи, че това е терористичен акт срещу критична украинска инфраструктура.

"Руската федерация от повече от една година е окупирала Херсонска област, където се намира язовир "Нова Каховка". Физически е невъзможно да взривим стената отвън чрез обстрел - тя е била минирана от руските окупатори и те я взривиха", категоричен е той.

Заради навременната евакуация няма жертви от наводнението. Съобщава се за 7 души в неизвестност. Язовирът е от решаващо значение за региона. Той осигурява вода на фермерите и жителите, снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия, както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол. 

Вижте повече в репортажа

Снимка: БГНЕС