Наводнената фронтова линия ограничава контраофанзивата на Украйна

Западните разузнавателни служби опитват да установят кой е отговорен за взривяването на язовир "Каховка" 

07.06.2023 | 10:47 Редактор: Тодор Петров
Наводнената фронтова линия ограничава контраофанзивата на Украйна

Разрушеният язовир "Каховка" и едноименната водноелектрическа централа в окупираната от Русия част на Украйна ограничават възможностите на Киев за планираната контраофанзива в южната част на страната, тъй като се отприщи поток от вода, който предизвика сериозни наводнения, пише в свой обзор The Wall Street Journal.

Украйна заяви, че Русия е отговорна за разрушенията, които наложиха евакуацията на хиляди хора от десетки градове и села по поречието на река Днепър и биха могли да създадат водна буферна зона за руските сили на югоизточния бряг. Русия обвини Киев, че е саботирал язовира. 

Западните разузнавателни служби, включително в САЩ, работят, за да установят кой е отговорен за скъсването на язовира, но клонят към обвиняване на Русия, заяви западен служител.

Разрушаването на язовира може да даде на Русия време да пренастрои отбраната си, като същевременно лиши Украйна от някои възможности за очакваното контранастъпление. Преминаването на огромната река Днепър в този участък на фронта вече ще бъде невъзможно, твърди Нико Ланге, бивш служител на германското министерство на отбраната.

Киев държи в тайна къде ще се съсредоточи контранастъплението му, но военни експерти отдавна твърдят, че една от основните му цели може да бъде прекъсването на сухопътния мост, построен между Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г. Наводненият регион би бил един от пътищата за постигането на тази цел.

Наводнението обаче може да носи и ползи за Украйна - например може да отмие укрепленията и минните полета, поставени от руските сили в района. Според украински официални лица язовирът съдържа около 18 млн. куб. м. вода, а наводнението застрашава над 80 населени места, включително голямата регионална столица Херсон.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС