ВЕЦ "Каховка" е под вода, река Днепър заля града, стотици са евакуирани

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взрива на язовирната стена

06.06.2023 | 14:08 Редактор: Юлиан Христов

Русия и Украйна си размениха обвинения за взрива на стената на язовир Каховка по поречието на река Днепър в контролираната от Русия Херсонска област. ВЕЦ-ът вече е под вода, евакуирани са стотици хора. 

Нивото на р. Днепър се покачи с над 10 метра и заля улиците на градчето Нова Каховка. Евакуирани са жителите от около 300 сгради по брега на Днепър, които се намират в най-близките населени места.  

Язовирът, който се намира в контролираната от Русия част на Южна Украйна, бе разрушен след експлозия през нощта. Украйна обвини руските сили, че са взривили язовира и водноелектрическата централа, докато руски официални лица обвиниха украинските военни удари в оспорваната зона.  

"Окупаторите взривиха стената на язовир "Каховка" в пристъп на паника. Това е терористичен акт и военно престъпление", заяви представител на украинските власти. 

"Всичко това е резултат от последователните удари по ВЕЦ "Каховка", заяви ръководителят на назначената от Русия администрация на град Нова Каховка Владимир Леонтиев.  

"Украинските войски нанасят тези удари в продължение на дълъг период от време. Сега електроцентралата не е издържала на нощните атаки", допълва той.  

Бедствието може да има по-широки последици – от първоначалното наводняване на домове, улици и предприятия по течението, изчерпване на водните нива нагоре по течението, което помага за охлаждането на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожката АЕЦ, която също е под контрола на Русия, до свършване на запасите от питейна вода в Кримската област, която Русия незаконно анексира през 2019 година.   

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС