Изключиха АЕЦ "Запорожие" от електрическата мрежа, захранват Днепър с генератори

Причините за прекъсването все още не са ясни

22.05.2023 | 09:39 Редактор: Вяра Димова
Изключиха АЕЦ

Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна е била изключена от електрическата мрежа и е преминала в режим на резервно захранване, предаде ТАСС, като се позова на назначеното от Русия ръководство на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"В резултат на прекъсването на 750-ватовата Днепърска високоволтова линия Запорожката АЕЦ остана без външно електрозахранване. Електрозахранването за собствените ѝ нужди се осигурява от дизелови генератори. Причините за прекъсването на линията се изясняват", пише в съобщението, публикувано в Telegram.

Назначеното от Русия ръководство на Запорожката АЕЦ уточни, че радиационният фон на площадката на атомната централа, в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение е в нормите, информира БТА.

Запорожката АЕЦ се намира на няколко километра от Мелитопол. Русия превзе централата малко след инвазията си в Украйна в края на февруари миналата година. През октомври президентът Владимир Путин подписа указ, с който Запорожката АЕЦ бе обявена за руска федерална собственост.

Снимка: БГНЕС