Украйна бие тревога: Русия ще евакуира персонала на АЕЦ "Запорожие"

Това би изострило и без това изключително неотложния проблем с недостига на персонал, каза "Енергоатом"

12.05.2023 | 08:54 Редактор: Михаела Димитрова
Украйна бие тревога: Русия ще евакуира персонала на АЕЦ

Русия планира да премести около 2700 души украински персонал от най-голямата ядрена централа в Европа, твърди украинската компания за атомна енергия, предупреждавайки за потенциална "катастрофална липса на квалифициран персонал" в АЕЦ "Запорожие".

Работници, които са подписали трудови договори с руската ядрена агенция "Росатом" след превземането от Москва на завода в АЕЦ "Запорожие" в началото на войната, ще бъдат отведени в Русия заедно със семействата си, съобщи "Енергоатом" в публикация в Telegram.

Компанията не уточнява дали служителите ще бъдат изведени принудително от централата, нито е възможно веднага да се проверят твърденията на "Енергоатом" за плана на Москва.

Отстраняването на персонала би "изострило и без това изключително неотложния проблем" с недостига на персонал, каза "Енергоатом", съобщи The Guardian.

Установеният от Москва губернатор на региона нареди цивилни евакуации от района миналата събота, включително от близкия град Енерходар, където живеят повечето работници в завода. Пълният обхват на заповедта за евакуация не e ясен, припомни dnes.bg.

Руските сили превзеха централата в Запорожие дни след като руският президент Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Руските окупатори оставиха украинския персонал на място, за да поддържа завода в експлоатация, но точният брой на работниците в завода в момента не е известен.

Снимка: БГНЕС