Близо сме до развръзка на ожесточените боеве за Бахмут, в Крим също става "горещо"

Борел предложи да се увеличи с още 3,5 млрд. еврофондът на ЕС, който предоставя военна помощ на Украйна

19.05.2023 | 08:39 Редактор: Петя Кръстева
Близо сме до развръзка на ожесточените боеве за Бахмут, в Крим също става

В Бахмут щурмовите отряди на ЧВК "Вагнер“ са поели пълен контрол над укрепения район "Домино“. Продължават ожесточени боеве в района на паметника на самолет МиГ-17. Въоръжените сили на Украйна са почти напълно изхвърлени от града, пише "Рибар" в хрониката си за най-важните събития в руско-украинската война за изминалия ден.

В района на Клещеевка край Бахмут въоръжените сили на Руската федерация са "били принудени да отстъпят" под украинския натиск на няколкостотин метра дълбочина в отбранителната линия

Както отбелязва Telegram каналът, едновременно с това в Крим украински диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) взривиха железопътните релси край село Чистенкое, дерайлирайки повече от дузина товарни вагони. Съобщенията между Симферопол и Севастопол са прекъснати. Извършителите на нападението се издирват.

През нощта въоръжените сили на Руската федерация нанесоха няколко ракетни удара по обекти на въоръжените сили на Украйна в Дарницки и Деснянски райони на Киев. В Харковска област руските войски удариха разположението на въоръжените сили на Украйна в жилищна сграда в Циркуни: цялото селище отдавна се е превърнало в един непрекъснат позиционен район на украинските формирования, пише "Рибар“.

В района на Купянск руските артилеристи са поразили склад за боеприпаси на ВСУ в Тищенковка. На югоизток в Кисловка са ликвидирани два командни пункта на ВСУ.

В района на Бахмут, югозападно от Клещеевка, частите на въоръжените сили на Руската федерация са били "принудени да се оттеглят" от увеличаващия се украински натиск, засега запазвайки контрола над ключова височина.

В самия Бахмут бойците на ЧВК "Вагнер“ са поставили под пълен контрол целия укрепен район Домино. Сега се водят боеве в частния сектор на ул. "Чайковски" и в района на паметника на МиГ-17. Украинските формирования почти напълно са загубили контрол над многоетажните сгради. При подобно развитие на събитията пълното завземане на града може да стане въпрос на няколко дни.

На запорожското направление ВСУ предприема разузнаване в бой с малки сили в района на Орехов. Украински ДРГ се е опитала да премине в тила на руските части, но е била забелязана и принудена да се оттегли под обстрела на руските въоръжени сили.

В района на Херсон руски бойци са поразили американска гаубица M777 с боеприпас Lancet, от които беше извършен обстрел на населени места на левия бряг на Днепър. Близо до село Чистенкое имаше саботаж на ж.п. В резултат на експлозията единадесет вагона на товарен влак са дерайлирали. Движението по отсечката Симферопол - Севастопол е спряно, пише "Фокус".

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че ще бъдат обсъдени възможните доставки на западни изтребители в Украйна. Този въпрос ще бъде обсъден на среща на министрите на отбраната на Северноатлантическия алианс през юни. Норвегия и Обединеното кралство планират да прехвърлят на въоръжените сили на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана NASAMS, както и 8 РСЗО с голям обсег и 3 контрабатарейни радара ARTHUR.

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел предложи да се увеличи с още 3,5 млрд. еврофондът на ЕС, който предоставя военна помощ на Украйна.

Снимка: БГНЕС