Еверест взе още две жертви, загиналите на върха този сезон станаха 7

Последните останали на върха са 58-годишна индийка ш непалец

18.05.2023 | 22:52 Редактор: Вяра Димова
Еверест взе още две жертви, загиналите на върха този сезон станаха 7

Още двама алпинисти са загинали на Еверест, съобщиха организаторите на експедицията, с което броят на загиналите на най-високия връх в света през този пролетен сезон достигна седем.

Последните смъртни случаи са на 58-годишна индийка, която преди експедицията заявила, че има пейсмейкър, и на непалец, член на екип, който разчиствал планината от боклуци.

Сюзън Леополдина Хесус почина в болница в непалския град Лукла, след като индийската алпинистка беше транспортирана със самолет от базовия лагер поради заболяване.

"Доведохме индийската алпинистка в Лукла от базовия лагер с хеликоптер, тъй като тя беше болна и не можеше да се изкачи", казва пред АФП Да Денди Шерпа, управляващ директор на Glacier Himalaya Treks and Expedition.

Хесус беше събрала средства за изкачването си с лозунга: "Експедиция на Еверест и обратно на пейсмейкър, на 58-годишна възраст".

Учителката в началното училище имаше за цел да стане първият човек в Азия, ползващ пейсмейкър, и най-възрастният индиец, изкачил Еверест, съобщи "Хималаян таймс".

При другия смъртен случай непалски събирач на боклук загина във вторник по време на спускане. Той е бил част от ежегодната кампания за почистване на планините, провеждана от непалската армия, предаде БГНЕС.

"Работи се по връщането на тялото му", каза Пасанг Шерпа от експедиционната компания Peak Promotion.

Снимка: БГНЕС