Алпинист от САЩ загина на Еверест, издават прекалено много разрешителни

Пролетният сезон започна трагично със смъртта на трима непалски алпинисти

02.05.2023 | 10:32 Редактор: Тодор Петров
Алпинист от САЩ загина на Еверест, издават прекалено много разрешителни

Американски алпинист е загинал на Еверест, съобщи организаторът на експедицията му. Това е първият смъртен случай на чужденец на най-високата планина в света през този сезон, предаде АФП.

69-годишният алпинист е бил на аклиматизационна ротация в Лагер 2 на около 6 400 м, когато е починал в понеделник.

"Той се е почувствал зле и е починал в Лагер 2. В момента се полагат усилия да бъде върнато тялото му", заяви Пасанг Цхеринг Шерпа от Beyul Adventure.

Шерпът посочи, че лошото време е възпрепятствало усилията за възстановяване. Beyul Adventure е местен партньор на базирания в САЩ организатор на експедиции International Mountain Guides.

Пролетният сезон за изкачване на Еверест започна трагично миналия месец със смъртта на трима непалски алпинисти. Триото преминава през коварния ледопад Кхумбу като част от снабдителна мисия, когато блок от ледник падна и ги повлече в дълбока пукнатина.

Непал вече е издал 466 разрешителни на чуждестранни алпинисти и тъй като повечето от тях ще се нуждаят от водач, над 900 души ще се опитат да изкачат върха през този сезон, който продължава до началото на юни.

Това отново може да доведе до тежък трафик и задръствания по пътя към върха, особено ако времето за изкачване е по-кратко поради неблагоприятни метеорологични условия, пише БГНЕС.

Снимка: Pixabay