Непал издаде рекорден брой разрешителни за изкачването на все по-комерсиалния Еверест

Най-много китайци и американци са изявили желание да пробват да изкачат върха

26.04.2023 | 10:48 Редактор: Михаела Димитрова
Непал издаде рекорден брой разрешителни за изкачването на все по-комерсиалния Еверест

В Непал най-малко 454 алпинисти са получили разрешение да изкачат най-високия връх в света - Еверест, тази пролет. Това е най-големият брой разрешителни, издадени някога за високата 8848 метра планина за един сезон, съобщават от Министерството на туризма.

Тъй като повечето алпинистите ще се опитат да изкачат Еверест с помощта на водач, броят им става още по-голям. 900 алпинисти ще се отправят към върха през следващите няколко седмици по време на пиковия сезон за изкачване от април до май.

Това може да доведе до тежък трафик и задръствания по пътя към върха. През 2019 г. огромна опашка на Еверест принуди екипите да чакат с часове при минусови температури, за да стигнат до желаната цел. Забавянето понижи нивата на кислород в организма на алпинистите, което доведе до болести и изтощение.

Поне четири от 11-те смъртни случая през тази година се дължат на пренаселеност, подчертава Al Jazeera.

Най-голям брой катерачи, получили разрешителни през този сезон, са от Китай (96), следвани от САЩ (87). Високият брой през този сезон е резултат от това, че през последните години много катерачи не са могли да пътуват до Непал заради пандемията от коронавирус.

Такова разрешително струва 11 000 долара в Непал или 10 000 евро. За цялата експедиция един човек обикновено плаща около 40 000 до 100 000 евро.

Снимка: BGNES