Аржентина е пред фалит, докато се опитва да спаси песото

Южноамериканската държава вече е похарчила всичките си ликвидни международни резерви

11.05.2023 | 13:15 Редактор: Юлиан Христов
Аржентина е пред фалит, докато се опитва да спаси песото

Опитите на Аржентина да предпази националната си валута от тотален срив оставя централната банка на страната изпразнена. Южноамериканската държава вече е похарчила всичките си ликвидни международни резерви, плюс още около 1 милиард долара. Това се случва на фона на историческа суша и предстояща рецесия. 

Без лесни за харчене пари под ръка се въртят въпроси за това колко още правителството може да продължи да защитава песото от тотален колапс. Рискът е девалвация на валутата, която може да раздуха 104% инфлация и да изостри високите нива на социални вълнения преди президентските избори през октомври. 

"По-малко резерви водят до по-голям натиск върху обменния курс, което от своя страна води до по-голям натиск върху инфлацията", каза Фернандо Лосада, управляващ директор в Oppenheimer & Co. "Не виждам възможен сценарий, при който инфлацията да падне под трицифрено ниво тази година", обясни той.

Аржентина се бори да изгради и поддържа международни резерви на здравословни нива в продължение на десетилетия, използвайки купища пари, за да се бори с нарастващите цени и да жонглира със задълженията по задгранични облигации. 

Сега нацията технически разполага с по-малко от 34 милиарда долара общи чуждестранни резерви, но по-голямата част е заключена в по-малко ликвидни активи - като злато, кредитни суап линии с Китай и Bank of International Settlements и доларите, които аржентинците имат в спестовните си сметки. 

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Направете Меси президент и ще бъдете спасени. Сигнализирай за неуместен коментар