Климатични рекорди в Аржентина: Температурите паднаха с 30 градуса за 5 дни

Гореща вълна отстъпи място на исторически снеговалежи

18.02.2023 | 18:55 Редактор: Михаела Димитрова
Климатични рекорди в Аржентина: Температурите паднаха с 30 градуса за 5 дни

Аржентина счупи рекордите за топлина и студ в рамките на кратък период от само пет дни тази седмица. Температурите паднаха с 30 градуса, а горещата вълна отстъпи място на исторически снеговалежи.

Националната метеорологична служба съобщи, че миналата неделя в столицата Буенос Айрес е измерена дневна максимална температура от 38,1 градуса, а в четвъртък - 7,9 градуса. Това е най-ниската стойност, отбелязвана от 1951 година насам. 

Според метеоролози драстичната промяна във времето е свързана с феномена "Ла Ниня". Фактът, че въздухът и почвата са по-сухи поради явлението, позволява  бурни температурни промени, пише Франс Прес.

Южноамериканската страна трябваше да се бори тази седмица с осмата гореща вълна за лятото, температурите се повишиха в средата и в северната част на страната до 40 градуса.

В петък обаче падна сняг за първи път, откакто по това време на годината започна да се води статистика на ниски върхове на планинската верига Сиера де ла Вентана, разположена на около 560 километра западно от Буенос Айрес, където най-ниската температура, падала някога, е била едва 4 градуса.

Снимка: Pixabay