Нетаняху увери: Стабилни сме, въпреки планове за съдебната система

Протестите са "признак за силата на обществения дебат", подчерта премиерът на Израел

01.05.2023 | 10:18 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху увери: Стабилни сме, въпреки планове за съдебната система

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви пред CNN, че страната му ще остане "стабилна демокрация" въпреки спорните планове за преразглеждане на съдебната система.

На фона на масовите протести, историческата стачка в цялата страна и нарастващия международен натиск миналия месец Нетаяху отложи гласуването на промените, които щяха да представляват най-мащабното преразглеждане на израелската правна система от основаването на страната.

След като израелският парламент започне лятната си сесия в неделя, предложенията може отново да бъдат обсъдени.

Нетаняху заяви пред CNN, че седмиците на протести са "признак за силата на обществения дебат, който се опитвам да разреша с възможно най-широк консенсус".

"Едно нещо ви гарантирам: в края на този процес Израел, който беше демокрация, е демокрация, ще остане все така стабилна демокрация", каза Нетаняху.

Той посочи, че може би ще се оттегли от един от най-спорните аспекти на реформата: даването на право на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство.

"Не можем да преместим махалото от едната страна - най-активната съдебна власт на планетата... на другата страна, където парламентът по същество ще отменя с обикновено мнозинство решенията на Върховния съд", каза Нетаняху, цитиран от БГНЕС.

Той отхвърли твърденията, че споровете около плана за реформа на съдебната система ще прогонят високотехнологичния бизнес от страната, въпреки че някои лидери на обикновено аполитичния технологичен сектор предупредиха срещу намаляването на независимостта на израелските съдилища.

Снимка: БГНЕС