Снаряди полетяха към Ливан: Нетаняху се закани да отмъсти на враговете си

Израелската полиция беше осъдена заради сблъсъци с палестинци в джамия Ал Акса

07.04.2023 | 07:26 Редактор: Петя Кръстева
Снаряди полетяха към Ливан: Нетаняху се закани да отмъсти на враговете си

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща, че враговете на страната му ще "платят цената" след ракетния обстрел от Ливан, за които бяха обвинени палестински групировки, предаде АФП.

"Ще ударим враговете си и те ще платят цената за всеки акт на агресия", заяви той по време на заседание на кабинета в кратко видеообръщение, публикувано от неговата канцелария.

На еврейския празник Пасха по Израел беше изстрелян бараж от 34 ракети от Ливан - най-голямата ескалация по границата, откакто Израел и Хизбула водиха 34-дневна война през 2006 г.

Това се случи само няколко дни, след като израелската полиция си навлече широко осъждане и предупреждения за ответни мерки от целия регион заради сблъсъците с палестинци в джамията Ал Акса в Ерусалим - третото по святост място в исляма. Мястото е известно на евреите като Храмовия хълм, считан за най-святото място в юдаизма.

"Нямаме намерение да променяме статуквото на Храмовия хълм", каза той, визирайки сегашното споразумение, което позволява на евреите да посещават мястото, но не и да се молят там. Призоваваме за успокояване на ситуацията и ще предприемем решителни действия срещу екстремистите, които използват насилие там", добави Нетаняху

Изпълнението на заканата не закъсня. Според репортери на АФП в района на Тир в Южен Ливан са били чути най-малко три експлозии, докато Израел е обявявал, че нанася удари в отговор на ракетен обстрел, предаде БГНЕС.

"Най-малко два снаряда паднаха близо до" палестински бежански лагер в близост до град Тир, заяви жителят на лагера Абу Ахмад. Една ракета е паднала върху къща на фермер близо до лагера, причинявайки материални щети, съобщи кореспондент на АФП в района.

Преди разсъмване израелската армия обяви, че нанася удари "в Ливан", откъдето предишния ден бяха изстреляни над 30 ракети по Израел, без да дава повече подробности.

Снимка: БГНЕС