Арабската лига след нахлуването в Ал Акса: Ще се задейства спирала на насилие

При акцията бяха ранени най-малко 12 палестинци

06.04.2023 | 17:55 Редактор: Елеонора Танева

Палестинското външно министерство съобщи, че Съветът за сигурност на ООН ще обсъди при закрити врата нахлуването на израелски сили за сигурност в религиозния комплекс Ал Акса в Ерусалим. 

При акцията във вторник вечерта бяха ранени най-малко 12 палестинци, а в социалните мрежи бяха разпространени кадри с полицейско насилие над мюсюлмани в комплекса на джамията, която е третото най-свещено място за исляма.

След сблъсъците бойци от ивицата Газа изстреляха ракети по територията на Израел. Израелската държава отвърна с въздушни удари. Размяната на огън продължи втори ден. Напрежението се засили след нахлуването в комплекса "Ал Акса".

Случилото се предизвика възмущение в арабския свят, осъждане от Турция и безпокойство в Белия дом. Според израелските власти силите по сигурността са се опитали да предотвратят насилие. Целта е била разчистване на групи от хора, барикадирали се в храма с оръжия, камъни и пиротехника, и планирали нарушения на реда и мира. 

Арабската лига осъди категорично израелската операция в Ал Акса. Лигата вижда опасност от "задействане на спирала на насилие", която застрашава сигурността и стабилността в региона и света. Израелският премиер Бенямин Нетаняху настоява обаче, че ситуацията е била предизвикана от екстремисти.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС