Байдън зове Нетаняху да се откаже от реформите. Отговорът: Няма да се поддадем на натиск дори от приятели

Президентът на САЩ е обезпокоен и от възможността Русия да изпрати ядрени оръжия в Беларус

29.03.2023 | 07:35 Редактор: Вяра Димова
Байдън зове Нетаняху да се откаже от реформите. Отговорът: Няма да се поддадем на натиск дори от приятели

Президентът на САЩ Джо Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да се откаже от плана си за реформа на съдебната система, който доведе до масови протести в Израел, предаде Ройтерс.

В понеделник Нетаняху отложи реформата, след като голям брой хора излязоха по улиците. Белият дом първоначално заяви, че Нетаняху трябва да потърси компромис по въпроса.

Но американският президент отиде по-далеч в отговор на запитване от репортер снощи. "Надявам се той да се откаже от това", каза Байдън, визирайки предложението за съдебна реформа, което ще даде на израелското правителство по-голям контрол върху назначенията във Върховния съд на страната. Байдън също така заяви, че "в близко бъдеще" не възнамерява да кани Нетаняху в Белия дом.

Нетаняху бързо излезе с изявление в отговор. "Израел е суверенна държава, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели", каза той, цитиран от БТА. Нетаняху заяви, че администрацията му се стреми да извърши реформи "чрез широк консенсус".

"Познавам президента Байдън от повече от 40 години и оценявам дългогодишния му ангажимент към Израел", каза още Нетаняху. Той заяви, че съюзът между Израел и САЩ е неразрушим "и винаги преодолява случайните разногласия между нас".

"Моята администрация се ангажира да укрепва демокрацията чрез възстановяване на правилния баланс между трите клона на властта, което се стремим да постигнем чрез широк консенсус", заяви Нетаняху.

В разговора с репортери пред Белия дом Байдън също така спомена, че е обезпокоен от възможността Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Суверенитет
преди 11 месеца
"Израел е суверенна държава, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели". Не си представям български политик да изрече подобна ерес, че България била суверенна и съюзниците не трябвало да се бъркат. Сигнализирай за неуместен коментар