Най-голямото летище в Израел спря полетите заради съдебната реформа

Предупреждение към Нетаняху: Спрете това, преди да е станало твърде късно

27.03.2023 | 14:37 Редактор: Искра Ангелова
Най-голямото летище в Израел спря полетите заради съдебната реформа

Най-голямото летище в Израел - "Бен Гурион" в Тел Авив, спря полетите заради стачка, обявена от синдикатите в знак на протест срещу планираната съдебна реформа, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Ръководителят на Общоизраелската конфедерация на профсъюзите (Histadrut) Арнон Бар-Давид обяви "историческа“ обща стачка, за да "спре тази съдебна революция и лудост", цитира телевизията думите му.

"Спрете това, преди да е станало твърде късно", предупреди Бар-Давид в изявление, насочено директно към израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Говорителят на израелските летищни власти Офер Лефлер заяви пред CNN, че излитащите полети от "Бен Гурион" ще бъдат спрени незабавно. Що се отнася до пристигащите самолети, право да кацнат в Тел Авив ще имат само онези полети, които вече са във въздуха.

Летището очаква около 70 000 пътници в понеделник, съобщава "Фокус". Протестите в Израел пламнаха с нова сила в събота, след новината за отстраняването от поста на министъра на отбраната Йоав Галант, който призова ръководителя на правителството да се откаже от съдебната реформа. Стотици хиляди демонстранти излязоха на улицата за най-мащабната акция в историята на страната.

Снимка: БГНЕС