Известни личности към Путин: Спрете изтезанията на Навални

Сред поставилите своя подпис под призива са Орхан Памук, Дж. М. Кутси, Салман Рушди

28.04.2023 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Известни личности към Путин: Спрете изтезанията на Навални

Известни личности, сред които писатели и актьори, подписаха отворено писмо с призив към руския президент Владимир Путин да освободи опозиционера Алексей Навални и да прекрати изтезанията му в затвора, предаде Ройтерс. 

Отличените с Нобелова награда писатели Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутси, Херта Мюлер, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса са сред поставилите своя подпис под призива.

Навални, който се прочу с критиките към елита на Путин и обвиненията в чудовищна корупция, излежава присъди от общо 11 години и половина в наказателна колония по обвинения, включително измама. Според опозиционера обвиненията срещу него са скалъпени, за да му попречат да се противопоставя на Путин - идея, която Кремъл отхвърля.

Руските власти твърдят, че Навални и поддръжниците му са екстремисти с връзки с американската разузнавателна агенция ЦРУ, които имат намерение да се опитат да дестабилизират Русия. Те обявиха движението му извън закона, а самият Навални е изправен пред нови обвинения, които могат да добавят години към присъдата му. 

Сред известните личности, които негодуват срещу мъченията на Навални в затвора, са също танцьорът Михаил Баришников, актьорите Джуд Лоу и Бенедикт Къмбърбач и писателите Маргарет Атууд, Дж. К. Роулинг и Салман Рушди, информира БТА.

Подписалите писмото се присъединяват към руските лекари, поискали незабавна медицинска помощ за опозиционера, и към руските адвокати и регионални депутати, настояващи да се сложи край на това, което те наричат "изтезания" над Навални.

Снимка: БГНЕС

4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
А тия "известните" едно посъмце няма ли да подпишат за Асанж, който гние от 10 години.... Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 2
Влади
преди 7 месеца
застанете вие и вашите деца на вместо Навални и такива като Навални жена му да страда за затворника и никоя и никое не е на негово място Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
мошеници
преди 7 месеца
колко Навални се изтезават за тях или за некви мними доброволци страдалци не благодаря страдайте вие като крадете мошеници бсп мошениците страдат Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Влади
преди 7 месеца
гавра с хора и добрите помагат некои невинни страдат за какво не си патим от човешката глупост ами не изтезавайте хора Сигнализирай за неуместен коментар