ЕП осъжда политическите присъди в Русия: Иска освобождаване на Кара-Мурза и Навални

Резолюцията беше приета с 508 гласа "за", 14 - "против" и 31 - "въздържал се"

20.04.2023 | 14:45 Редактор: Петя Кръстева
ЕП осъжда политическите присъди в Русия: Иска освобождаване на Кара-Мурза и Навални

Европейският парламент (ЕП) решително осъжда политически мотивираните присъди и настоятелно призовава страните от ЕС да предоставят хуманитарни визи за руски дисиденти, изложени на риск от политическо преследване.

След неотдавнашното осъждане на руско-британския журналист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор за това, че е критикувал режима на Владимир Путин, членовете на ЕП категорично осъждат политически мотивираната присъда и настояват за незабавното му и безусловно освобождаване. Същото искане те отправят и за руския опозиционен активист и лауреат на наградата "Сахаров" за 2021 г. Алексей Навални, който продължава да бъде лишен от свобода в наказателна колония.

Здравословното състояние на Кара-Мурза и Навални бързо се влошава, вследствие на лошото отношение и липсата на подходящи медицински грижи. Членовете на ЕП осъждат все по-честите нарушения на правата на човека от страна на руския режим и продължаващите репресии срещу критиците на правителството, правозащитниците и независимите журналисти в страната. Във връзка с това парламентът призовава Съвета на ООН по правата на човека да проведе незабавно разследване на случаите на нечовешко лишаване от свобода, изтезания и убийства на политически опоненти в Русия.

Освен това, членовете на ЕП призовават държавите членки в Съвета на ЕС да приемат, въз основа на глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека, строги санкции срещу руски съдии, прокурори и други лица, отговорни за произволни преследвания, задържания и изтезания в политически мотивирани съдебни процеси. 

Резолюцията беше приета с 508 гласа "за", 14 - "против" и 31 - "въздържал се".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
А кога ще поиска освобождаването на Асанж и Манинг? Сигнализирай за неуместен коментар