"Разбрах, че съм правил всичко както трябва": Кара-Мурза отрече всички обвинения

Опозиционният журналист беше осъден от съда в Москва на 25 години затвор

17.04.2023 | 19:09 Редактор: Юлиан Христов

Съдът в Москва осъди опозиционния активист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор със строг режим, в едно от най-шумните дела срещу дисидент. Това е най-дългата присъда давана досега на руски опозиционер. Той беше арестуван през април миналата година, заради публичното му противопоставяне на политиката на Кремъл и нахлуването в Украйна.

Освен рекордната присъда, руският опозиционер получи глоба от 400 000 рубли, забрана за журналистическа дейност за срок от 7 години и ограничаване на свободата за шест месеца след освобождаването му от колонията. Това гласи текстът на присъдата, прочетена от съдията по делото Сергей Подопригоров. 

Лаконичният коментар на осъдения след произнасянето на присъдата бе: "Разбрах, че съм правил всичко както трябва!".

Мурза вече отрече всички обвинения. "Подписвам се под всяка дума, която съм казал. Не само, че не се разкайвам за нищо от това, аз се гордея с това", каза той. 

Журналистът заяви, че съжалява, че не е успял да убеди достатъчно свои сънародници и политици в опасността, която сегашният кремълски режим представлява за Русия и за света. 

41-годишният Мурза, който е баща на три деца и има руско, и британско гражданство, беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше убит близо до Кремъл през 2015 г. Неговият процес е част от поредицата дела срещу опозиционни гласове в Русия в рамките на репресиите, които се засилиха, след като Путин нападна Украйна миналата година. 

Защитата му възнамерява да обжалва присъдата, съобщи адвокатът на осъдения Мария Ейсмонт. По думите ѝ по делото са допуснати редица сериозни процесуални нарушения.

Мурза беше арестуван през април миналата година, заради публичното му противопоставяне на политиката на Кремъл и нахлуването в Украйна.

Вижте повече в репортажа.