Русия осъди опозиционера Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор

Глобен е с и 400 000 рубли

17.04.2023 | 12:24 Редактор: Тодор Петров
Русия осъди опозиционера Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор

Съдът в Москва осъди опозиционния активист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор със строг режим в едно от най-шумните дела срещу руски дисидент. Той беше арестуван през април миналата година заради публичното му противопоставяне на нахлуването в Украйна.

Кара-Мурза, който има руско и британско гражданство, е обвинен в разпространение на невярна информация за руската армия в Украйна. По-късно той беше обвинен в "държавна измяна", заради поредица от публични изказвания срещу политиката на Кремъл и войната в Украйна.

Освен рекордната присъда, той получи глоба от 400 000 рубли, забрана за журналистическа дейност за срок от 7 години и ограничаване на свободата за още шест месеца след освобождаването му от колонията. Това е най-тежката присъда, давана досега на политически опонент на Владимир Путин.

"Осъжда се В. Кара-Мурза на 25 години в наказателна колония със строг режим с глоба от 400 000 рубли, забрана за журналистическа дейност за срок от 7 години и ограничаване на свободата за шест месеца след освобождаването от колонията", гласи текстът на присъдата, прочетена от съдия Сергей Подопригоров.

Снимка: БГНЕС