Русия сменя властта, уволни "Касапина от Мариупол"

Михаил Мизинцев беше санкциониран от Запада

28.04.2023 | 16:46 Редактор: Вяра Димова
Русия сменя властта, уволни

Според военен блогър и водещ новинарски сайт руският генерал-полковник Михаил Мизинцев, който бе санкциониран от Запада и наречен "Касапина от Мариупол" заради ролята си във войната в Украйна, е бил отстранен от поста заместник-министър на отбраната на Русия, съобщи Ройтерс.

Мизинцев организира обсадата на украинския град Мариупол в първите месеци на войната  миналата година. През септември той бе назначен за заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката и доставките.

Налагайки санкции срещу руския военен през юни миналата година, Европейският съюз го нарече "Касапина от Мариупол" и заяви, че той е отговорен за нечовешката обсада на разрушения украински град, който Москва твърди, че в момента възстановява.

За отстраняването му съобщиха руският военен блогър Александър Сладков и новинарският сайт РБК. Нито един от тях обаче не даде обяснение защо се е стигнало до неговото отстраняване, пояснява БТА.

Руското министерство на отбраната не отговори на запитването за коментар, а Кремъл заяви, че не може да каже нищо по темата и препрати въпроса отново към ведомството, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС