Русия нарушава пореден договор: Ще разполага ракети със среден и малък обсег?

Мораториумът е предложен от Путин през 2019 г., но САЩ го отхвърлили

25.04.2023 | 09:17 Редактор: Петя Кръстева
Русия нарушава пореден договор: Ще разполага ракети със среден и малък обсег?

Русия може да се оттегли от мораториума върху разполагането на наземни ракети със среден и по-малък обсег. Това заяви в интервю за ТАСС директорът на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията на руското външно министерство Владимир Ермаков, като посочи, че това се дължи на действията на САЩ.

"Що се отнася до ракетните оръжия, произведени в САЩ, потенциално способни да се появят в Азиатско-тихоокеанския регион, включително на територията на Япония, техните скоростни характеристики далеч не са единственият критерий, по който ще оценяваме подобно разполагане. Обхватът на ракетните системи е не по-малко важен", заяви той.

"Готовността на Русия да продължи да се придържа към едностранния мораториум върху разполагането на наземни ракети със среден и по-малък обсег в определени региони ще зависи основно от специфичните параметри на техния обсег. Дори и сега можете да кажете с увереност, че дестабилизиращите военни програми на САЩ и техните съюзници правят нашия мораториум все по-крехък – както в Азиатско-тихоокеанския регион, така и в Европа", добави дипломатът.

Съединените щати преустановиха задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 февруари 2019 г., въз основа на предполагаемо нарушение на споразумението от Русия. Вашингтон за първи път обяви това през юли 2014 г. Според администрацията на САЩ Руската федерация е нарушила договора, като е създала ракетата 9M729. Москва отхвърли тези обвинения, като посочи елементи от американската система за противоракетна отбрана в Европа, пише "Фокус".

През септември 2019 г. стана известно, че руският президент Владимир Путин е изпратил до лидерите на няколко страни, включително членове на НАТО, предложение за налагане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа и други региони. Впоследствие САЩ ефективно отхвърлиха тази инициатива.

Снимка: БГНЕС