Не искате да посещавате тази страна: Убийствата, грабежите и изнасилванията са ежедневие

Природните катастрофи са често явление, хората страдат от корупция, глад и болести

25.04.2023 | 15:05 Редактор: Тодор Петров
Не искате да посещавате тази страна: Убийствата, грабежите и изнасилванията са ежедневие

Хаити отдавна страда от враждуващите престъпни кланове в страната. По данни на хаитянските власти през първото тримесечие на 2023 година загиналите са 815, 637 души са били отвлечени. Сблъсъците между противниковите групи са постоянни, както и протестните акции и грабежите. Жените и момичетата стават жертва на изнасилвания, пътуванията в страната не се препоръчват.

Поради това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя международни сили да се намесят спешно, за да ограничат ескалиращото насилие на бандите - несигурността в столицата Порт о Пренс е като в държава, намираща във въоръжен конфликт, посочи Гутериш.

Хаити е най-бедната американска държава. Наред с честите природни катастрофи, хората страдат от корупция, глад и болести. По молба на министър-председателя Ариел Хенри и на правителството ръководителят на ООН се обяви за международна мисия, за да се сложи край на кризата. Но нито САЩ, които са били обект на критики заради свои по-раншни интервенции в Хаити, нито Канада проявиха интерес да оглавят мисията.

Силите за сигурност на Хаити не са в състояние сами да овладеят ситуацията. "От началото на 2023-а година 22 полицаи са били убити от бандите", каза Гутериш. Служителите на националната полиция постоянно са обект на атентати, много от тях дезертират и бягат в чужбина.

След убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. клановете в Хаити стават все по-мощни и използват все повече насилие. В момента премиерът Ариел Хенри е начело на преходно правителство, президентският пост е вакантен. По данни на хаитянските власти големите кланове са седем, в тях членуват 200 групировки.

През декември ООН излязоха с преценката, че бруталните групи контролират 60 процента от Порт о Пренс. Местното население обаче твърди, че цялата столица е в ръцете на клановете, пише DW.

То на свой ред прилага насилие спрямо членовете на бандите - 13 техни предполагаеми членове са били изгорени живи в понеделник, по данни на медиите. Преди това в околностите на столицата се стигна до нощна престрелка, която принуди стотици семейства да се впуснат в бягство.

Снимка: БГНЕС