ООН предупреди: Заради незаконните оръжия в Хаити насилието е достигнало невиждани нива

Властите съобщиха за 2183 убийства и 1359 отвличания през 2022 г.

04.03.2023 | 17:34 Редактор: Вяра Димова
ООН предупреди: Заради незаконните оръжия в Хаити насилието е достигнало невиждани нива

По-сложни и висококалибрени оръжия се доставят незаконно в Хаити, където насилието е достигнало нива, невиждани от десетилетия, предупреждава доклад на ООН, който получи АФП.

"Трафикът на оръжие, включително тежки картечници, "подхранва продължаващ прилив на гангстерско насилие, което измъчва населението от месеци", каза Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

Хаити, която е най-бедната страна в западното полукълбо, е затънала от години в порочен кръг от хуманитарни, икономически и политически кризи, изострени от бруталното насилие на банди. "Случаите на убийства, отвличания и разселване се увеличават в Хаити, който страда от най-тежки нарушения на човешки права и хуманитарна криза от десетилетия", се казва в доклада.

Властите съобщиха за 2183 убийства и 1359 отвличания през 2022 г. - почти двойно повече от случаите за предходната година. Бандите контролират повече от половината страна, отбелязва проучването, цитирано от БГНЕС.

UNODC базира констатациите си на "неотдавнашно увеличение на конфискациите на оръжие, заедно с разузнавателните данни и докладите на правоприлагащите органи". Повечето от огнестрелните оръжия идват от САЩ и преминават транзитно през Флорида, където хаитянските изгнаници често използват контейнери, превозващи обикновени стоки, за да скрият оръжията. 

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Окупация
преди 1 година
Защо не напишете коя държава за пореден път е окупирала Хаити от няколко месеца? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Poskitt
преди 1 година