"Газпром" отново плаши Европа: Махнете санкциите, очаква ви мрачна и студена зима

"Запълването на резервите в газохранилищата до нивото от миналата година може да бъде невъзможна задача", казват от компанията

19.04.2023 | 21:34 Редактор: Искра Ангелова

През есента на 2022 година Русия предупреди страните от Европейския съюз (ЕС), че без тръбния газ на "Газпром" зимата ще бъде дълга, мрачна и студена. Сега, след официалния край на отоплителния сезон в Европа, от руската газова компания отново са подготвили оценки и мрачни перспективи за страните от общността.

От "Газпром" отчитат в своя канал в Telegram, че през тази зима страните от ЕС са успели да се справят благодарение на топлото време. "Но гаранции, че природата ще направи такъв подарък и през следващия отоплителен сезон, няма", казват още от държавната компания.

Според тях предстоящата зима отново ще е предизвикателство за Европа заради "политически мотивираните решения" за отказ от руския тръбен газ и конкуренцията на пазара на втечнен газ. "При това положение запълването на резервите в газохранилищата до нивото от миналата година може да бъде невъзможна задача за европейските компании", казват още от "Газпром".

Страните от ЕС започнаха миналата зима с пълни над 90% газохранилища именно в очакване на проблеми около руския тръбен газ. В предходните месеци Русия едностранно поиска промяна в договорите за доставка и спря да продава газ за няколко държави, включително и България. През лятото доставките през "Северен поток 1" бяха намалени до минимум. Руската страна отбелязваше, че заради санкциите липсват нужните части за поддръжка на компресорните станции, въпреки многократните заявки на европейски лидери, че нужните турбини са налице в Европа и само чакат Русия да ги вземе.

В Кремъл дори заявиха директно - премахнете санкциите, наложени заради войната в Украйна, или "Северен поток 1" ще остане затворен.

Общността успя да се справи с тази ситуация не само благодарение на необичайно топлото време, а и заради непрекъснатите доставки на втечнен газ през зимните месеци и увеличения внос от Норвегия и други алтернативни източници. Брюксел до този момент не е въвел никакви санкции срещу газовия сектор на Русия, въпреки че много държави вече започват сами да се отказват от "Газпром" като доставчик на природен газ.

Така делът на руския тръбен газ в общия внос в общността намаля от около 40% през 2021 година до под 10% през последните месеци.

Най-големият пазар на "Газпром" досега - Германия, вече разчита основно на втечнен газ, който получава през два скоростно изградени терминала, както и от други алтернативни източници. В Берлин даже коментират, че много скоро ще се откажат и от руския втечнен газ, който за момента купуват.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
не на шантажа
преди 1 година
Никога не трябва да се подваме на шантажа на шайка алкохолизирани, самозабравили се клептократи.... Сигнализирай за неуместен коментар