САЩ изпревариха Русия по доставки на петрол в ЕС

През декември 18% от вноса на суров петрол в блока идва от Америка

30.03.2023 | 11:20 Редактор: Михаела Димитрова
САЩ изпревариха Русия по доставки на петрол в ЕС

Съединените щати са най-големият доставчик на суров петрол за Европейския съюз в момента, информира CNN.

През декември 18% от вноса на суров петрол в блока идва от Америка, съобщи Евростат. Доскоро Русия беше най-големият доставчик на суров петрол в блока, като до края на януари 2022 г. представляваше 31% от общия внос. Междувременно САЩ бяха на второ място с максимален дял от 13%, показват данните.

Държавите от ЕС намалиха вноса си на руска енергия, а блокът наложи санкции върху вноса на петрол и въглища от страната. Когато избухна войната, някои европейски страни също започнаха да намаляват вноса си на руски природен газ. Москва от своя страна започна да намалява потоците към континента. Държавният енергиен гигант "Газпром" първо намали доставките на газ през газопровода "Северен поток 1", който представляваше около 35% от общия внос на руски газ в Европа през 2021 г. А през септември той спря газопровода, като се позова на технически проблеми. По-късно той беше взривен, разсейвайки всички надежди за възобновяване на работата му, припомня "Фокус".

Делът на Русия във вноса на природен газ в Европа е намалял рязко, от 31% през първото тримесечие на 2022 г. до близо 19% до края на годината, показват данните на Евростат. Това превърна Съединените щати във втория по големина доставчик на газ в блока с близо 20% дял след най-големия източник Норвегия, която представлява почти 31% от вноса на газ в ЕС.

Русия намери нови купувачи за своя петрол, желаещи да купят барели с голяма отстъпка - московският суров петрол Urals в момента се търгува за 54 долара за барел, в сравнение със 78 долара за барел за суров петрол Brent, глобален еталон – което показва огромната цена, която плаща Европа за скъсването на зависимостта.

Индия и Китай, по-специално, увеличиха вноса на петрол от Русия след нахлуването в Украйна.

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов заяви във вторник, че Москва успешно е пренасочила "целия обем“ на износа на суров петрол и петролни продукти, загубен поради западните санкции, според коментари, докладвани от ТАСС. И все пак министерството очаква руският добив на петрол и газ да спадне тази година, като добивът на газ е засегнат от липсата на европейски купувачи, заяви той.

Снимка: Bloomberg