Кремъл няма препоръки към "Газпром" и акционерите, те решават съдбата на "Северен поток"

"Решението трябва да се вземе от всички", заяви Песков

06.03.2023 | 12:52 Редактор: Вяра Димова
Кремъл няма препоръки към

"Газпром" и неговите акционери ще решат съдбата на газопроводите "Северен поток", няма да има препоръки от Кремъл по този въпрос. Това каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков пред репортери, съобщават руски медии.

 "И, разбира се, това е решение, което трябва да се вземе колективно от всички акционери – това е международен проект", подчерта Песков.

Той отговори отрицателно на въпроса дали ще има препоръки от Кремъл към "Газпром" по този въпрос. "На първо място, трябва да се свържете с "Газпром", повтори говорителят на Кремъл.

По-рано "Ройтерс", позовавайки се на източници, написа, че газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" могат да бъдат консервирани, пише "Труд".

На 27 септември миналата година Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения", настъпили предишния ден "на три низа от морските газопроводи "Северен поток" и "Северен поток 2". Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопровода. Руската федерация инициира образуването на дело за акт на международен тероризъм след повреда на газопроводи.

Американският разследващ журналист Сиймур Хърш, позовавайки се на източник, каза на 8 февруари в своя статия, че взривни устройства под газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учения Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти. Според Хърш решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън.

На 2 март руският външен министър Сергей Лавров по време на среща на външните министри от Г-20 заяви, че Русия настоява за бързо и честно разследване с нейно участие на саботаж срещу газопроводи. Според него призивът на Москва да се отрази в декларацията на Г-20 необходимостта от честно разследване на "Северен поток" е бил игнориран.

Снимка: БГНЕС