Шефът на "Вагнер" бие на очи на погребението на блогъра Татарски, гъмжи от полиция

Присъстващи на поклонението носеха на дрехите си буквите Z и V - символи на нападението срещу Украйна

08.04.2023 | 15:11 Редактор: Елеонора Танева
Шефът на

Стотици привърженици, сред които и Евгений Пригожин, началник на "Вагнер", дойдоха на погребението на високопоставен руски военен блогър, убит при бомбено нападение, предаде АФП.

Миналата седмица взрив избухна в кафене в град Санкт Петербург, убивайки 40-годишния Владлен Татарски, известен с твърдата си антиукраинска позиция.

По време на церемонията в Кремъл, на която бе обявено анексирането на четири украински региона през септември миналата година, Татарски се записа да казва: "Ние ще победим всички. Ще убием всички. Ще ограбим всички, когато е необходимо. Точно както на нас ни харесва."

Опечалените, някои от които носеха цветя, се събраха на престижното Троекуровско гробище в Западна Москва при засилено полицейско присъствие.

Някои поддръжници носеха на дрехите си буквите Z и V - символи на нападението срещу Украйна.

Свещеници в бели одежди, носещи запалени свещи, водеха траурната служба на гробището. Наградите на Татарски бяха поставени на кадифени възглавници близо до ковчега му. Сред тях беше и орденът "За храброст" - едно от най-високите отличия в страната, което президентът Владимир Путин връчи посмъртно на Татарски за неговата "храброст".

Татарски, който е родом от източната украинска област Донецк, се сражаваше в редиците на прокремълските сепаратисти, а след това стана популярен блогър с половин милион последователи в социалните мрежи.

В изявление, разпространено от негови говорители, Пригожин похвали блогъра за това, че е помогнал за "унищожаването на врага".

"Той е войник, който остава с нас, чийто глас винаги ще живее и ще говори само истината", добави Пригожин, цитиран от БГНЕС.

Руските власти твърдят, че поддръжници на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални са помогнали на украинските власти да извършат бомбената атака. 26-годишната рускиня Даря Трепова беше задържана и обвинена в тероризъм.

Според разследващите Трепова е занесла в кафенето в Санкт Петербург статуетка, натъпкана с експлозиви, и я е предала на блогъра, чието истинско име е Максим Фомин.

Снимка: БГНЕС