Взривилата руския блогър не подозирала, че статуетката е пълна с експлозиви

Руският комитет за борба с тероризма определя Даря Трепова като "активна поддръжничка" на Навални

06.04.2023 | 14:55 Редактор: Петя Кръстева
Взривилата руския блогър не подозирала, че статуетката е пълна с експлозиви

Обвинената за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски 26-годишна жена доскоро е живяла и учила в Санкт Петербург. Според журналисти Даря Трепова е завършила художествено училище и Лицей №408. Студентка с това име е завършила лицея през 2015 г. с дипломна работа на тема "Наказателна психиатрия". Нейният труд бил посветен на принудителното приемане на осъдени лица в психиатрична болница.

След това Трепова е учила медицина в Държавния университет в Санкт Петербург. На неговия сайт все още може да се открие информацията, че тя е взела изпита за допускане до практикуване на медицински дейности през декември 2018 г. След експлозията университетът обяви, че Трепова вече не учи там - напуснала през 2019 г.

На 4 април Даря Трепова бе арестувана в Москва - по обвинения, че е отговорна за терористична атака в бар в Санкт Петербург, довела до експлозия и причинила смърт. При нападението загина руският военен пропагандатор Владлен Татарски, чието истинско име е Максим Фомин. Трепова ще бъде задържана поне до 2 юни. 

Тя е обвинена и в незаконно пренасяне на взривни устройства. Според руското следствие на втори април вечерта тя "по указание на лица, действащи от територията на Украйна, е занесла в заведение в центъра на Санкт Петербург бюст, пълен с експлозиви", и го е предала на блогъра.

Убитият прокремълски блогър Владлен Татарски има над 560 000 последователи в канала си в Telegram, в който активно подкрепя войната в Украйна. По време на атентата той бил на среща със свои поддръжници в бар в Санкт Петербурт. Участници в нея споделят пред медиите, че първоначално организаторите не разрешили внасянето на гипсовия бюст поради опасенията, че в него може да е скрита бомба. Твърди се, че самият Татарски пожелал бюстът да му бъде даден. Малко след това се състояла експлозията, при която пропагандаторът загина, а над 30 души бяха ранени.

При разпита Трепова заявила, че лично е предала статуетката на Татарски. Sпоред източник от информационна агенция "Интерфакс" в нея може да е била скрита бомба, управлявана от разстояние, с капацитет от 100 до 200 грама тротил. Експлозивът очевидно е бил активиран след предаването на подаръка. Самата Трепова бързо е напуснала мястото.

Даря Трепова работела в магазин за дрехи в Санкт Петербург, но преди около месец напуснала и се преместила в Москва, твърди порталът "Медиазона", който се позовава на нейни роднини. Тя е омъжена за Дмитрий Рилов, който в момента живее в Грузия. На 24 февруари 2022 г.- денят, в който започна руската инвазия в Украйна, Рилов и Трепова са били арестувани на антивоенна демонстрация в Санкт Петербург. Дмитрий Рилов е член на "Либертарианската партия на Русия".

"Вярвам, че Даря е била използвана от някои хора за собствените им цели. Напълно сигурен съм, че тя не е знаела какво точно внася в бара", написа Рилов в Telegram. Той подчерта, че съпругата му е "много мил и чувствителен човек", който никога не би извършил убийство.

Руският комитет за борба с тероризма определя Даря Трепова като "активна поддръжничка" на антикорупционната фондация на Алексей Навални. На сайта на комитета пише, че атаката е била планирана от украинските служби с участието на агенти на неправителствената организация. Нейният шеф Иван Жданов пък заяви, че блогърът е бил ликвидиран от ФСБ, пише DW.

На 4 април руската "Национална републиканска армия" (НРА) пое отговорност за експлозията. Изявлението на "Петербургската колона на НРА" бе публикувано от канала в Telegram "Роспартизан" и след това разпространено от бившия руски депутат Иля Пономарьов, който от години живее в Украйна.

Организацията отрича да е има връзка със структури в чужбина. Същевременно призовава правозащитните организации да помогнат на Даря Трепова и на други невинни хора. До 21 август 2022 г. за НРА не се знаеше нищо. Тогава Пономарьов заяви, че тя е отговорна за атентата с кола бомба срещу Даря Дугина, дъщерята на известния идеолог Александър Дугин. Тогава самата група не потвърди това.

Снимка: БГНЕС