Властите в Русия обвиниха Дария Трепова в тероризъм заради взрива в заведение

При експлозията загина военният блогър Владлен Татарски

04.04.2023 | 16:09 Редактор: Петя Кръстева
Властите в Русия обвиниха Дария Трепова в тероризъм заради взрива в заведение

Следственият комитет на Руската федерация поиска Дария Трепова по делото за терористичното нападение в кафене в Санкт Петербург, при което загина военният блогър Владлен Татарски. На Трепова е било повдигнато съответното обвинение, съобщи ТАСС.

Според разследването на 2 април 2023 г. Трепова, следвайки инструкциите на лица, действащи от територията на Украйна, е занесла в кафене в центъра на Санкт Петербург статуетка, натъпкана с експлозиви, и я е дала на военния блогър Максим Фомин, известен с псевдонима Владлен Татарски. В резултат на последвалата експлозия Фомин загина, а повече от 30 души в кафенето получиха различни по тежест наранявания, пише БТА.

В хода на разследването на инцидента служителите на реда са извършили обиски в жилището на Трепова в Санкт Петербург, а майка ѝ и сестра ѝ са били разпитани. Първоначално е било образувано наказателно дело за убийство по особено опасен начин, но по-късно то е преквалифицирано в терористична атака. Националният антитерористичен комитет съобщи, че акцията по ликвидирането на Татарски е била планирана от украинските специални служби и че за нейното осъществяване са били привлечени агенти, сътрудничещи на фондацията на Алексей Навални.

Снимка: БГНЕС